2010/11/08

New York Marathon

Dani rég óta készül a nagy megmérettetésre, be is volt sózva rendesen. Nekem úgy alakult, hogy Aiyival mentem ki, emiatt nem igazán tudtam fotózni vagy nagyon élvezni a helyzetet, mert közben vele is kellett foglalkozni, de panaszra igazán nincs okom, remekül viselkedett a csípős hideg ellenére. Ha eddig úgy tűnt, hogy fikázom "választott hazámat", akkor most itt az ideje kicsit irányt változtatom. Az a helyzet, hogy NY-ot nem annyira a város, mint inkább az emberek teszik azzá, ami. Nem az épületek, az utak, vagy épp a Central Park, hanem az emberek, akik benépesítik. Gondolom ez közhelyesen hangzik, de nem tudom másként megfogalmazni. Az város szerintem nem néz ki valami kasán, legalább is közelről. Nézd csak meg a fotókat, főleg amit hazafelé készítettem. Olyan nyomasztó, hogy az embernek az élettől is elmegy a kedve. Viszont az emberek, események, a "cirkusz", az hibátlan. Ha megnézed a Marathon útvonalát, akkor látszik, hogy az öt nagy városrészből négyen keresztül megy az pálya, ami azt jelenti jól lezárják hermetikusan az egészet, két bazi nagy hídnak (mindkettő kétszintes...) egy-egy részét, ami jelentősen lassítja a közlekedést. Mit tesznek erre a nyújorkiak? Kimennek versenyt nézni, és szurkolnak ezerrel. De ezt szó szerint kell érteni, síppal, dobbal, és a nagy karriert befutott vuvuzelával nyomják, rendes hangzavarral. Szerintem az egész útvonalon végig állnak a nézők, csak ott nem, ahol tilos. Rendőrség igen nagy létszámmal vonult fel, így meglehetősen kordában tartották a népet, még a kukák tetejére sem lehetett felállni a jobb fotó vagy kilátás kedvéért. Ne gondold, hogy ez bárkit is zavart. Egy vállrándítással elintézték az egészet, és más helyről folytatták a nézelődést. Szóval jó volt látni az emberek lazaságát és hogy a kényelmetlenségeket könnyedén fogadták. Hihetetlen jó a hangulata az egész eseménynek és amint tapasztaltam a Nagy Alma egy emberként áll a verseny mögött, a lebonyolításban több ezer önkéntes vesz részt. Rendben, komoly bevételt is jelent, de ahogy elnéztem ez másodlagos kérdés. 
Mi van ezzel szemben otthon? Ha van valami esemény, akkor tuti, hogy beindul legalább egy nyekergő csapat. Kedvencem a repülőverseny. Minthogy én is nagy rajongó vagyok, az ilyen eseményeken mindig kint szoktam lógni, akár egyedül is kimegyek. A Red Bull Air Race a kezdetektől kedvencnek számított, erre mi történt idén? Elmarad. Túl zajos. Komolyan mondom, hogy itt a közönség zajongása hangosabb volt. Egy szó, mint száz, vannak olyan dolgok, amiket simán importálni kellene innen Pestre, mert jó. Meglepő módon nem feltétlenül technikai, gazdasági, hanem simán emberi dolgokat. 

Ma egy ilyen közepes hosszúságú bejegyzésre futotta, de vannak képek. A találós kérdés versenymunkák leadási határidejét a nagy számú beérkezett anyag miatt holnap (hétfő) estig meghosszabbítjuk (kivételesen nyi idő szerint.)

Daninak meg gratu a 4:10-hez, még ha jobbra számított is!

Frissítés: és a cikk, amit írt a futásról itt meg itt.

9 megjegyzés:

  1. Geri! Lehet, hogy valami miatt nem tudom megjeleníteni az újabb bejegyzéseidet? Vagy ez az utolsó? :-)
    Csabla

    VálaszTörlés
  2. Izé... Egyelőre ez az utolsó, de dolgozom a következőkön...

    VálaszTörlés
  3. Láttuk a Tv-ben és persze rátok gondoltunk, hogy biztos out vagytok.

    =:-)

    VálaszTörlés
  4. No, igen. A NY.-ikat értik, hogy ez az esemény a városnak jó, meg az ő hírüket viszi a világba. Sajnos a budapestiek erre még nem jöttek rá. Ők csak azt látják, hogy lassabban jutnak el egy eseménykor A-ból B-be.
    Az Air Race nagy veszteség Budapestnek. De valami politika volt mögötte, mint ahogy itthon sok minden más mögött.
    Látva a NY marathont, elhatároztuk, hogy egyszer ezt mi is lefutjuk. Így most nekiállunk a találós kérdéseknek, mert meg szeretnénk nyerni a luxus szállást!!! ;-)
    Nagy előnyhöz akarunk jutni, így cserébe mi is hirdetünk találós kérdéseket az hanyatló nyugat imperialistáinak.

    VálaszTörlés
  5. Találós kérdések a keleti oldalról:

    - Laló
    - Babingongo
    - Amba
    - Unkagé

    Ennyire emlékszem.
    Nyeremény: Szállás Budapest szívén kívül, 12 bringa társaságában, 25 kerék mellett, de tésztaparty lesz.

    =:-) és :-)B

    VálaszTörlés
  6. Ez nem ér, ezt ismerjük!

    Bár a lalót meg az ambát nem...ugy ezek jelentése,
    nyaló meg szamba.
    Egyestés szállást szeretnék nyerni nov.24.én hajnali fuvarozással a reptérre!
    Köszönön!

    VálaszTörlés
  7. Eh, névtelenül levelezni saját magaddal = nem vicces.
    Jaja, a babingongo-t én is ismerem, de nem emlékszem, h mit jelent, viszont a "munkagépet" már Aiyi is szép tisztán ejti, sőt, nagy élvezettel kiabál, ha munkagépet lát :D
    Na, kezdem írni a következő bejegyzést...

    VálaszTörlés
  8. Névtelen...na jó de lehet tudni ki ki...az előtted szoló én fóttam, Kityi, az előtt meg a Béni...csak igy névtelenül egyszerűbb...

    VálaszTörlés
  9. Azt hiszem tavaly az egyik jó képességű politikus barátunk bejelentette, hogy ezentúl nem lesz semmilyen vasárnapi sportesemény a fővárosunkban, mert le kell zárni az utakat és az autósoknak ez kellemetlen.
    Szerencsére, bármilyen hihetetlen de nem valósult meg az álma, valószínűleg azóta lejár kocogni és készül élete első pesti maratonjára ami több pénzt és ismeretséget hoz az országnak, mint bármi más, a forma ezret (rule change of the week race) is beleértve.

    VálaszTörlés