2011/02/07

Foci

Ez a bejegyzés "sportos" lesz, aki nem szereti az ilyesmit annak javaslom a lapozást... Pár perce fejeződött be az XLV (45-dik. Csak onnan tudom, hogy mondták a tévében, a franc se tudja kiolvasni a római számokat, nem is egészen értem, miért így számozzák...) Super Bowl. (Halkan megjegyzem, hogy mire ezeket a sorokat írom és gyűjtögetem a web oldalakat, addigra a Wikipedia magyar oldala is frissítve az eredménnyel és az Index is lehozta egy cikkben.) Részemről rég óta foci kedvelő vagyok, de döntőt még soha nem láttam élőben, nagy élmény volt, de kezdjük a beszámolót kicsit korábbról, vagyis teljesen máshonnan. 
Amerikában lényegében 4 fontos sportág létezik, az amerikai foci, baseball, kosárlabda és jégkorong. A népszerűségük is kb. ebben a sorrendben van. A sportágak lebonyolítási rendszere nagyon hasonló: alapszakasz (regular season) valamint rájátszás (post season). Mindegyik két konferenciára van osztva,  ami lényegében egy bajnokságot jelent, majd a két konferencia győztese játssza a szuper döntőt. A NFL-ben a két rész National Football Conference és American Footbal Conference. A foci és a többi három között az az alapvető különbség, hogy míg az utóbbiakban 3 illetve 4 nyert mérkőzésig folyik a rájátszás egy fordulója, addig az fociban egyenes kieséses a rendszer. Ráadásul a foci szeptembertől februárig tart, utána szünet. Mondjuk meg van az a bazi nagy előnye ennek a szisztémának, hogy szeptemberre a rajongók már annyira ki vannak éheztetve, hogy el nem mulasztanának egy mérkőzést sem. Ennek persze következménye, hogy míg a jégkorongban az alapszakaszban játszanak 80 meccset a csapatok, addig a NFL-ben 20 összecsapásból meg lehet nyerni egy egész bajnokságot. Kicsit igazságtalannak tűnhet, hogy a sokkal kevesebb meccs ellenére a foci a legnépszerűbb, de pont emiatt az egyenes kiesés miatt sokkal nagyobb nyomás nehezedik a foci játékosokra, mint a többe sportágban. Magáról a sportról inkább nem írok, mert a Wikipedián kiváló cikk olvasható, ha érdekel itt megtalálhatod, de vannak furcsa dolgok. Pl.: akad olyan poszt, ahol kötelező a rövid ujjas, és hát mondjuk Chicago-ban is játszanak meccseket, ugye télen... Aiyi miatt természetesen mi nem tudtunk elmenni mondjuk egy kocsmába nézni az eseményt, de legnagyobb meglepetésemre Csilla is alig várta a kezdést. Ami természetesen nem esett egybe a meccs elejével, mert már jóval előtte elkezdődött a közvetítés. Számunkra érdekes módon nem valamelyik csapat otthonában, hanem az évekkel korábban kijelölt Dallas Cowboys stadionjában gyülekeztek a nézők. A felvezetés közben mutattak egy szektort a lelátón, amire a "Fire Marshall" ("tűzoltó parancsnok". Hmmm... a "fájjer marsall mennyivel menőbbnek hangzik...) azt mondta, nem elég biztonságos, így oda nem engedhettek be nézőket. A jegyeket természetesen visszaválthatták. Vagy kereshettek másik helyet. Gondolhatod. A közvetítés alatt láthattuk, hogy a stadion körül több ezren nézték a kivetítőkön a meccset, nem hinném, hogy valaki is a visszaváltást választotta volna...
Az esélylatolgatások után jöhet a show. Természetesen itt már nem kis felhajtás megy, énekes jobbról, parádé balról. Aztán himnusz. Gondolom láttál "Csupasz pisztoly" és hasonló filmeket, a jelenet ezért ismerős lehet. Részemről elég komoly zenerajongó vagyok, elsősorban hangszeres muzsika, jazz meg ilyesmi. De Beethoven srácnak igaza volt, az emberi ének a legtutibb dolog, főleg akkor, ha valaki egy szál egymagában kiáll a pódiumra és mindenféle kíséret nélkül énekelni kezd. Ebben az esetben Christina Aguilera tett ki magáért.
A mérkőzés pénzfeldobással kezdődik, amit egy korábbi győztes, Hall of Fame tag végzett el. Ezután kezdődhet a meccs. Ezt megint nem írom le nagyon, mert az említett Indexes cikk megteszi helyettem, inkább csak a benyomásaimat osztanám meg. Szóval a meccs jó volt, izgalmasan alakult, bár lehetett volna picit szorosabb. Miután nagyon nincs kedvenc csapatom, nagyon nem drukkoltam senkinek, Csilla kitalálta, hogy a Steelers edzője és a Packers irányítója (Quarter Back) szimpatikus, ezért nekik drukkol. Biztos győzelem... Az egész esemény a legnézettebb közvetítés az USA-ban, 100 milliónál többen szokták nézni, ezért a reklámköltségek az egekben, 3 millió dollár 30 mp, így nem csoda, ha a cégek új reklámokkal készülnek, amikbe szintén lapátolják a lét. Ha érdekel, az eseményre készített reklámokat is megnézheted. Meg kell hagyni, jók, meg tudom érteni, hogy vannak olyanok, akik csak a reklámok kedvéért nézik a mérkőzést. Az egésszel ebben a formában csak az a baj, hogy ugye az ember ilyenkor szeret sört inni... Nos. Mikor menjek ki??? A két mérkőző csapatnak nincs "cheerleader" gárdája, ami azt jelenti, hogy jó sok év után először nem voltak pom-pom lányok a szünetekben. Azért nem kell aggódni, volt felhajtás. A félidőben a gyepet 2 perc alatt koncert színpaddá alakították, és a Fekete Szeműek játszottak. (Ez ügyben nem kell az Indexnek hinni, asszem ők "hivatalból" fanyalognak...) Mondjuk nem éppen az én zeném, de a felhajtás hihetetlen volt. Ez egy fedett stadion, a zenészek a magasból ereszkedtek le, színpadi alkatrészek mászkáltak jobbra-balra, volt vagy 1000 ember a füvön, akiknek egy része izzósorral felszerelt ruhában masírozott, mindenféle nyilat és egyéb ábrát alakítva. Gondolom nem aznap gyakoroltak először. Ha valakit érdekel, majd megpróbálom megszerezni. Szóval itt amcsiban a show-hoz nagyon-nagyon értenek, nem volt egy unalmas másodperc sem.
Az egyedüli furcsa dolog a végén történt. A Vince Lombardi Kupát nem az egyik játékosnak, hanem a csapat valami vezetőjének adták át, aztán az edzőnek, meg még valakinek, és csak utána került a győztes csapat irányítójához, aki egyben a döntő legértékesebb játékosa lett...
Azt hiszem mindent leírtam. Csak a tájékozódás kedvéért, kaptam Tabitól egy térképet, ezt most mellékelem:



Frissítés: A helyzet az, hogy szegény csaj tényleg elrontotta a Himnuszt... A szöveget hibázta el. Ehhez nem igazán tudok hozzászólni, Csilla szerint az emberek 80%-a nem tudja a szöveget, ezt ugye az előző kép alapján simán el is hisszük. Azt részemről továbbra is tartom, hogy az énekléssel nem volt semmi baj. Bár az Index szerint "a félidőben a Black Eyed Peas adott elő egy nem túl szórakoztató műsort, de megjelent Usher és Slash is", szerintem azért nem volt annyira unalmas és a közönség is hallhatóan jól szórakozott. Érdekes módon az egyetlen hallható hibát (a BEP énekesnőjének kicsit vaklizott a hangosítása) nem említette meg senki. A Yahoo lehúzta a szervezést, de a TV-n keresztül ebből semmi nem látszott.

Frissítés II: Idézet az NFL honlapról:


"It was obviously a failure on our behalf, and we have to take responsibility for that," NFL Commissioner Roger Goodell said. "We had, obviously, a lot of challenges this week. There were a lot of things we were trying to deal with. But there's no excuses. When you put on an event like this, you know you're going to have those sorts of challenges."
Goodell said the league would give tickets for next year's Super Bowl to the 400 fans left without a place to sit Sunday. The league already had said it would offer those 400 people refunds of triple the face value of their Steelers-Packers tickets.
A total of about 15,000 temporary seats were added to $1.2 billion Cowboys Stadium, and Sunday's attendance was announced at 103,219
Heveny fordításban:
"Nyilvánvalóan hiba történt a nevünkben, amiért nekünk kell felelősséget vállalni." ... "Rengeteg tennivalónk volt a héten. Sok mindennel próbáltunk szembenézni. De erre nincs mentség. Ha egy ilyen eseményt rendezel, akkor tudnod kell, hogy ilyen jellegű kihívásokkal kell szembenézni."
Goodell azt mondta, hogy a liga a következő évi Super Bowl-ra fog jegyet biztosítani a 400 pórul jártnak. Azt már korábban bejelentették, hogy ennek a 400 drukkernek háromszoros árat adnak vissza a Steelers-Packers jegyért.
Egyébkétnt 15000 ideiglenes helyet adtak az 1,2 milliárd dolláros Cowboys Stadion lelátóihoz és az összes fizető néző elérte a 103219 főt.

Hát izé, legalább nem kicsinyeskednek...

6 megjegyzés:

  1. ez továbbra is a világ 2. legostobább játéka. első a bézból.

    VálaszTörlés
  2. Háááát, azért a curling is ott van a szeren, a krikettről nem is beszélve, ahol egy meccs egy hétig tart és ha nem fejezik be az utolsó inninget, akkor döntetlen, hiába vezet az egyik fél 300:0-ra... Az amcsi foci legalább bonyolultabb, mint a go játék.

    VálaszTörlés
  3. tényleg egész amerika fölháborodott azon, hogy a dalos pacsirta elkúrta a sztársz-szpenglöd-bennört?

    VálaszTörlés
  4. A szomszédbácsi nem említette, így legalább egy kivétel akad, Csilla megy ugye nem is ismeri a szöveget rendesen és csak valami szövegmondási izé volt... Én meg persze ezt nem tudom megítélni. Azzal viszont továbbra sem értek egyet, hogy rosszul énekelte volna, szerintem jól tolta. De hát ugye én nem vagyok amerikai... A lapok írtak róla, de azért azt hiszem, emiatt nem tört ketté a karriere, és hogy őszinte legyek, ott a helyszínen sem akarták felnégyelni.

    VálaszTörlés
  5. Azért annyira megrázta őket, hogy a WikiPediára felkerüljön:
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Star-Spangled_Banner

    VálaszTörlés