2011/02/13

TV

Itt vagyok a TV hazájában (nem történetileg értendő [az angol nyelvű sokkal részletesebb], hanem mondjuk a "legtévénézőbb" ország, vagy valami hasonló), és még egy sort sem írtam a dobozról. A focis cikket nem számítom, mert ott a tv csak a médium szerepét tölti be, a hozzá csatlakozó dolgok a főszereplők. Nem hinném, hogy nagy titkot árulok el azzal, hogy itt sem jobb a műsor, mint otthon. Minthogy nálunk az itteni médiát majmolják, veszik a liszenszeket, így ez a hasonlóság kicsit sem meglepő. Más kérdés, hogy elég szegényes dolog az otthoni tv ipartól ez a másolás, semmi eredeti.
Nézzük, mit találhatunk műsoron. Itt meg kell jegyezzem, azért olyan bazi nagy tapasztalatom nincs, mert keveset nézem a tv-t, pont az említettek miatt. Ami azonban nagyon szembe ötlő, hogy ha lehet, még sokkal többet reklámoznak, mint otthon. Ez néha annyira idegesítő, hogy inkább kikapcsolom és valami mást csinálok. OK, mondjuk az SB döntő ez alól kivétel volt, de az ugye évi 1x3 órát jelent. A fő különbség a csatornák mennyisége. Természetesen minden kábelen jön, és megszámlálhatatlan csatornát lehet fogni valami digitális  technológiával, ami azt jelenti, hogy a csatornaváltás meglehetősen hosszú idő, és ha mondjuk azt veszem figyelembe, hogy azt felfogni, hogy érdekel-e a csatorna (vagy legalábbis bele akarok-e nézni), kb fél másodperc, míg a váltás 3-4-szer hosszabb, így a csatornákon való mászkálás elég lehangoló. Nem is szoktam, csak a néhány sportadót megnézni és pár olyat, amin még lehet valami.
Tehát, reggelente a szokásos beszélgetős hírműsorok, időjárás-jelentéssel, közlekedési információkkal. A megfelelő csatornán gyerekműsorok, ami mondjuk sokat segít, ha épp Aiyi bal lábbal kel, ilyenkor nézi Elmót egy fél óráig, aztán mehet is kakaót inni. Ezek után szoktak lenni reklámműsorok, telemarketing, meg televásároljmegmindenkasasdolgotamitmostjólmegmutatunk és ilyenek. Aztán délután jöhetnek a beszélgetős adások. Nem mondom, ebben vannak jók, gondolom nem kell Jay Leno-t, Conan O'Brian-t bemutatni, a műfaj klasszikusainak számítanak, Oprah pedig valószínűleg a csúcs. Nincs is velük semmi baj, jó adásokat szoktak összehozni, nekem egyedül a műfajjal van gondom. Az Ellen Show elejét még meg lehet nézni, mert ő eredetileg komikus és elsüt egy-két poént,  meg "táncol", ami annyira idétlen, de aztán amikor a mittudoménhanyadik beszélgetőpartner jön be, az egyrészt unalmas, másrészt meg igaziból a fene sem kíváncsi mások magánéletére, még akkor sem, ha valami hírességről van szó. Ha pedig valami új film vagy egyéb miatt van ott az illető, akkor meg majd megnézem a filmet (ha érdekel) és eldöntöm, hogy tetszik-e. Részemről nem szeretek semmit sem tudni előre, utólag meg úgysem arról beszélnek, ami engem érdekelne. Később vicces sorozatok, aztán hírek, esetleg filmek. A vicces sorozatokkal az a baj, hogy bár Charlie Sheen-nek iszonyatos pénzeket fizetnek a jelenlegi sorozatáért, nekem azért annyira nem szórakoztató. És nem egy, nem kettő vicces sorozat megy, szóval csömör. 
Van azonban legalább egy üdítő kivétel ebben a szürke mezőnyben. Na most a szürkét megmagyarázom. A műsorok jók. Nagyon jók. Csak ha van 1000 nagyon jó műsorod, még akkor is kicsit egysíkú az egész, ha azért meg tudod különböztetni, hogy melyik az Ellen Show és melyik az Oprah. A tuti jó viszont a Rachel Maddow Show, politikai elemző műsor. A műsorvezető liberálisnak vallja magát, de arra még nem jöttem rá, hogy ez jelenti-e valamelyik párthoz való elkötelezettségét. A műsor minden hétköznap esetre élőben megy, ami szerintem elég komoly egy ilyen műsortól, mert bakizást nem nagyon enged meg. Érdekes volt látni most az egyiptomi események kapcsán. Kicsit sem éreztem visszafogottnak, volt pár olyan mondat, ami után Csillával egymásra néztünk, és megállapodtunk, jó, ha nem lövik le a csajt, mert ha nem tetszik neki valami, akkor annak nyíltan hangot ad. (Jójó, persze lehet azt mondani, hogy ez a szabadság országa, de a Wikileaks esete óta azért azért vannak kétségeim.) Például egy kalap alá vette Obamát és Busht, mert mindketten beszéltek arról, hogy a demokrácia nem az amerikaiak kiváltsága. Meglepődtél mi, hogy egy ilyen mondatot ki kell emelni? Hát, a következő percekben bejátszottak hírcsatornákon (pl.: Fox) elhangzott beszélgetéseket, kommentárokat, amiben kijelentették, hogy a valódi demokrácia csak Amerikában képzelhető el, mert lássuk csak mi történt Németországban, pedig ott is demokrácia volt. (Ne menjünk abba bele, mennyire ismerheti a történelmet az ilyen kommentár...) Mindezeket azért mutatta be, mert Egyiptom kapcsán egyelőre nem igazán tudni, hogy mi lesz. Talán csak az alJazeera-t kivéve a sajtó a Muszlim Testvériséggel  riogat, de nem meglepő módon Rachel is tisztázta, hogy a kép egy kicsit sem tiszta, jelenleg az "Internet Forradalomnak" kell örülni és aztán majd meglátjuk mit hoz a jövő. A nap jelentőségét egyébként a Berlini Fal leomlásához és a szocializmus összedőléséhez hasonlította.
Aműsor elég laza hangnemben zajlik. Az egyik alkalommal Eugene Robinson a beszélgetésük végén megkérdezte, miért nem növeszt Rachel hosszabb hajat, mert szerinte az jobban állna neki. Mire a csaj azt válaszolta: láttál már hosszú hajjal, olyankor úgy nézek ki, mint egy gomba! A legviccesebb, hogy nem volt otthon tv készüléke, csak az élettársa kedvéért vett egyet, hogy az tudja nézni a műsort :-).
Természetesen riportokat is készít, vágyálma Dick Cheney-vel beszélgetni, de ez egyelőre nem akar összejönni, helyette viszont Alyse Eady-vel dumáltak legutóbb. (Nyilván nem mond semmit a név senkinek, Miss Arkansas 2010.) Ezt tartja eddigi legélvezetesebb riportjának. Elég rendhagyó módon indult, ugyanis Alyse előadott egy hasbeszélős-éneklős számot, amiben jódlizott, mindezt majdnem zárt szájjal. Ez igaziból csak azért érdekes, mert a riport után Rachel valami olyasmit mondott, hogy "such a good job!", kb.: "imádni való munkám van", mindezt fülig érő szájjal.

A Miss Arkansasról jutott eszembe, hogy ugye Amerikát előszeretettel hívjuk a "mikiegerek" országának, és mindig jókat röhögünk, amikor mondjuk német turisták "Peksz"nek ejtik Pécset. Nos ismét egy találós kérdés következik: hogy ejtjük helyesen a következő két állam nevét:
Kansas
Arkansas

Megfejtések lentebb, csalni nem ér! A helyes megfejtőknek ismét NY-os hűtőmágnest tudok felajánlani!













I
V











M
é
g

l
e
n
t
e
b
b
.
.
.











"Kenzesz"
"Arkenszó" (Dani beszólt, hogy nem jó a kiejtésem. Hmmm... Pedig csak meg kellett volna hallgatnom.)

******************
Frissítés: arról azért szó nincs, hogy RM ne tudna hibázni, benézett egy szarkasztikus blogot és olyasmit idézett belőle, amit nem kellett volna.
Egy fontos dolgot kihagytam. Eleinte nem értettem, hogy a filmek miért vannak tele hanghibával. Aztán amikor a "Bérgyilkos a szomszédom" c. komédiában Amanda Peet cicije homályos volt, akkor kezdett derengeni a helyzet komolysága. Az amcsi filmeket cenzúrázzák. Azt ugye tudtuk, hogy az USA egy kicsit prűd, de hogy az összes káromkodást és cicit eltüntetik, az nekem egy kicsit sok(k). A legdurvább talán az volt, amikor a Trója c. filmből kivágták azt a jelenetet az elejéről, amikor Brad Pitt részeg álmából ébredezve megy lekaszabolni az ellenséget...
Ha eszembe jut még valami, akkor frissítek...

2 megjegyzés: