2011/12/28

Birka nép

A minap jöttünk hazafelé a zótópályán, szép kényelmes tempóban, normális forgalom. Egyszercsak villogás, fékezés, a legközelebbi kijáratnál spriccelnek kifelé az autók, de még a füvön keresztül is. Nem sikerült lemennem, láttam szomorú sorsunkat, hogy innentől kezdve kilométereken keresztül lépésben fogunk menni. Hát ez van, de ez lett a szerencsénk. Pár méter után látom, hogy a szembe jövő sávban vagy 6 tűzoltó, 2 rendőr autó. Ahha, ezek szerint nem a mi irányunkban van a baleset. De akkor miért nem haladunk?? A magyarázat egyszerű. Magyarországon elég sok sztereotípia alakult ki az amcsikról, nos ez egy szép példája volt annak, hogy miért alakultak ki ezek, ugyanis a mi irányunkban haladók lelassítottak megnézni, mi történt a túloldalon... Nem ez volt az első eset, Csilla mesélte, hogy egy alkalommal a Jacky Robinsonon hasonló történt vele, csak akkor 40 percet állt úgy, hogy nem az irányában volt a baleset.

Még annyi jutott eszembe, hogy Szilvi, akitől jöttünk, büszkén mutatta a fizika vizsgájának a segédletét. Szerintem erős középiskolai anyag volt, pár nyújtott S betűvel meg két nagy betű között egy X, de azért semmi durvulás. Azonban egyből szembe ötlöttek az ismerős mértékegységek. Rá is kérdeztem, csak nem SI-ben megy a fizika? Mire bólogatott, hogy de, de, az iskolában azt nyomják. Kezdem kicsit jobban tisztelni az amcsi iskolás gyerekeket és még kevésbé érteni, mi a francért nem térnek át a rendes mértékegységre? Iskolában metrikus, kint az utcán meg birodalmi? (Szilvinek sikerült a vizsga, ezúton is gratula.)

3 megjegyzés:

  1. A nep mindenhol birka, a kulonbseg csak az, hogy a nagy a forgalom, meg epp lehet 90-nel menni, akkor eleg ha mindenki csak 3 mp-re _leveszi_ labat a gazrol, es maris dugo lesz.

    Sinsheimben, Stuttgarttol kicsit eszakra, van egy technikai muzeum, melynek ekkovei az udvaron kiallitott Concorde es rogton mellette egy TU-144-es. Az autopalya mellett kozvetlenul, ez latszik: http://i514.photobucket.com/albums/t349/austrianwings/Concorde%20Artikel/concorde_tu144_sinsheim_stuart_haig.jpg elegge odaver a latvany.

    Nyaron nem ritka a 60-80 _km_-es dugo a kornyeken csak mert a hetvegerol hazameno autosok onkentelenul is picit lelassitanak a muzeum mellett (He fijam ebredj ma, odanezz, na, lekestel vaze, de jol nezett ki, mindegy).

    VálaszTörlés
  2. Dani, hiába no, a globalizáció!

    ;-)

    Az előző link, h kicsit egyszerűbb legyen:
    TU-144, Concorde.

    VálaszTörlés
  3. Masik amerikai sajatossag, hogy az autopalyan balesetet bameszkodokra is van kulon kifejezesuk: rubernecking

    http://en.wikipedia.org/wiki/Rubbernecking

    VálaszTörlés