2010/09/21

Mekkintos

Tele lett a hócipőm ezzel a szuper, istenijó, semmisemjobbnála iMac-kel! Mac hívők jobb, ha most abbahagyják az olvasást, főleg, ha nem akarnak összeveszni velem... Csilla még 2 éve vett egy ájMeket, azóta is ezzel szenvedek. Bocs a nem annyira számítógépes arcoktól, de most morognom kell egy kicsit.
Először is az ájMek nagyon jól néz ki, dizájnos, klaffa a billentyűzete, szóval minden jól indul, csak az a balfék egér lenne kicsit jobb. Egyrészt a PC-knél nagyjából 2x olyan drága géphez még mindig olyan egér jár, aminek csak egy gombja van, igaz tekerentyű van rajta, ami használhatatlan.  Ráadásul olyan rövid a madzagja, hogy csak a billentyűzethez lehet csatlakoztatni. Ezt már  ezer éve a Sun-nál is utáltam, mert mindig sikerült az egeret padlóra tenni. Értsd szó szerint... A patkány annyira gagyi, hogy még a Mac hívő kollégám is azt mondta, ez az első, amit le kell cserélni. Nos, már egy ideje nincs is vele gond, a Logitech baba dolgokat gyárt. A billentyűzeten meg az a szép, hogy két "delete" gomb van, "backspace" nincs. Hiába no, a Mekk sokkal kifinomultabb! Igaz az egyik az "jobbra delete" és mondani sem kellene, hogy a sima "delete" a "backspace"...
Az ember elkezdi használni, csiri-biri, nagyon szép a kijelzője, hibátlan éles kép, gyorsan rakosgatja az ablakokat, öröm használni. Aztán szokás szerint megfogom az egyik program bal oldalát, hogy átméretezzem az ablakot, de mintha nem érdekelné, marad minden a régiben. Hmmm... A keret jobb alján észrevettem, hogy van valami rovátkolás, na az az egy pont, ahol meg lehet fogni és átméretezni egy ablakot. Kicsit értetlenül néztem ki a fejemből. Korábban mindig azt hallottam, hogy a Vindóz milyen fapados, kényelmetlen, használhatatlan. Na most, ha valamire több lehetőségem van, az miért rosszabb?
Rendben ez nem egy komoly probléma, meg lehet azt is szokni, hogy az ablakot vezérlő elemek a jobb felső helyett a bal felső sarokban vannak, miért ne? Így egyéni. Azt azonban a mai napig nehezen emésztem, hogy a menü mindig a monitor tetején levő csíkban jelenik meg, akárhova teszem is a programablakot. A Kényelem Netovábbja gép egy újabb kényelmetlenséggel örvendeztet meg. Rendben,  ez csak egy koncepcionális különbség - lenne, de azt is maga után vonja, hogy az általam szeretett X-mouse beállítás nem működik. A Mac imádók persze azt mondják, hogy az X-mouse marhaság, de mondjuk nem ez a kérdés, hanem az, hogy egy Unix oprendszer egyszerű dolgokat tervezéséből adódóan nem tud. A buta Vindóz persze igen... Újabb kényelmetlenség, hogy ha a menüt el akarom érni, akkor először a programra kell váltani, csak utána lehet hozzáférni, szóval sokkal több egerészés.
Ezek voltak az első, de tulképp apró problémáim. A következő sorscsapás akkor ért, amikor a terminált, vagyis a parancssort vettem elő. Egy beállítást akartam megváltoztatni, elő a szokásos fájt, abban persze nyoma sincs a dolognak. Nosza Internet, keresgélés, kiderült, hogy a "sztét of árt" junikszon a nagyon okos Alma cég valami eldugott fáljba tette az adott beállítást. Köszi, szeretlek Steve nagyon... Arról nem is beszélve, hogy a junikszokon azért illik szöveges fájlban tárolni a beállításokat, de itt szerencsére plist állományokba pakolják a dolgokat. Gondolom kizárólag a kompatibilitás, meg egyszerűség kedvéért. Ja, hogy a sokat szidott Vindózer sem szöveges állományokba rakja a dolgait? De az akkor is szarabb!!! Illetve az gagyi, ez meg maga a tökéletesség.
A beállítások egyébként tényleg egyszerűek. A "System Preferences" nevű helyen lehet hozzáférni sok mindenhez, többek között a hálózatok beállításaihoz. Csilla új munkahelyén kapott egy IBM, ja nem, bocsi, Lenovo notesz gépet (azóta is irigylem, pöpec kis tablet,) azon dolgozik. Természetesen kell a hálózat a munkához, mi sem egyszerűbb, WiFi megosztás az áj(jjájáj) gépen, és mehet. Ment is simán, csak kicsit kellett rajta berhelni, de tényleg jól ment. Egy darabig, aztán a csatornát fixre kellett állítani, mert automatikusan állandóan ledobta a klienst. Mondjuk ez nem nagy gond, de másnap amikor bekapcsoltam a Mekket, nem ment megint. Hmm... Megosztás kikapcs-bekapcs és minden ok... Klasz, szóval akkor nem csak a Vindózert kell újraindítgatni. Aztán kiderült, ezt ilyenre tervezték. Miért is? Ha beállítok valamit, az újraindítás után miért nem marad úgy? Utánaolvastam a Neten, okos gyerekek írtak rá mindenféle trükkös megoldást, pl egy olyat, amit a 15 évvel ezelőtti Vindózer szintet pont eléri. Van egy szkriptelős valami izé, ahhoz írt "programot". Nos ez nem egy shell szkript, hanem egy olyan "első lépés: menj a System Preferencesbe, második lépés: nyisd meg a hálózati beállításokat..." Gratu, komoly teljesítmény. 
A "Finder" nevű alkalmazást nem nagyon akarnám elemezni, pont olyan "használható", mint Vindózon a zExplórer: semennyire. Fájlműveletek végzésére kifejezett büntetés mindkettő. Nosza kerestem egy proggit, muCommander a neve. Egész tuti kis alkalmazás, Java alapú, amit ha lehet kerülök. A napokban találtam a Rudix nevű okosságot, amiben van "Midnight Commander" is. Pikk-pakk feltettem, már megy is az mc, isteni. És az első használatnál jött a meglepetés! A naccerű Mekk billentyűzeten nincs, azaz nem létezik "Insert" gomb... Köszi. Ezer mittudoménhányszáz dollárért. Jobban megnézve a billentyűzetet, kiderül, hogy jó pár gomb nincs rajta, ami a PC-hez jár. Pl numlock. Mert ha azt ki tudnám kapcsolni, akkor talán lenne insert. Nincs. Ráadásul a funkció billentyűk egy részére Mekk izéket kapcsoltak hozzá, mondjuk fényerő állítást, hangerő, stb. Emiatt a funkciók csak egy plusz gomb lenyomásával érhetőek el. Újabb kényelmes megoldás... Az mc-vel azonban kell valamit kezdeni, uccu neki Net. Ilyen javaslatok, tippek jöttek:
- Ennyi, meg annyi ideje használok Mekked, sosem kellett insert gomb. 
Köszi barátom, igazán segítőkész vagy. Mondjuk az ájFón sem hiányzott senkinek, amíg nem létezett...
- Az insert gomb csak gondot okoz, ha megnyomod, akkor "felülír" üzemmódban lesz. 
Barátom, talán tanulj meg 10 ujjal vakon gépelni és akkor esetleg nem lesz ilyen gondod. Én viszont szeretném magam eldönteni, hogy akarok-e valamit, vagy nem... Ebből az a baj, hogy billentyűzet csere lesz, de sajna most nincsen rá lé. (Az mc egyébként azért kéne, mert sokkal gyorsabb, meg jobban szeretem, mint a mu-t :-)).
A kedvencem mégis a ájMúvi alkalmazás. Omer rámolt fel pár gigatonna videót. Sajnos nem tudom bizonyítani, nincs kép vagy ilyesmi, de simán betelt a vinyó és senki nem szólt egy szót sem, csak másolta befelé az ájMúvi a fájlokat. Hátha fel lehet fújni a vinyót és akkor fér még rá. 

Tudnám még sorolni a szép dolgokat, itt is vannak frissítési mizériák, de mára ennyi elég lesz. Összességében persze nem olyan rossz masina, de ha találkozol egy Mekk-hívővel, és arról kezd áradozni, hogy mennyivel sokkal jobb, mint a Linuksz, a Vindózerről már nem is beszélve, akkor azért mosolyogj nyugodtan egyet magadban és hagyj rá mindent... Szerintem semmivel sem jobb, vagy rosszabb, mint az Vindózer, csak simán más. A Linuksz azért asszem a legtutibb. Ott nem mondja meg senki, hogy mit hogy csinálj, oda nyomnak eléd egy rakat alkalmazást, győzd kiválasztani melyik kell, azt adj neki. Na abban viszont tuti egyetértenek a Mekk és Vindózer hívők, hogy ez utóbbi állításban tévedek :-).
Frissítés: a Midnight Commander probléma megoldódott, mert az okos szoftvert át lehet konfigurálni. Gonosz Mekk, nem tudsz kiszúrni velem! :-)

Végül egy találós kérdés, ez most nehezebb lesz. Mi ez?





Nem, nem, ez egy sörnyitó, amire még rászereltek 13 másik szerszámot festés-mázolás előkészítéséhez. (Nem tudod megtalálni mindet, mert takarva van.) Mondjuk szerintem a sörnyitót sem egyszerű megtalálni :-)

2 megjegyzés:

  1. Na ez vol eddig a legunalmasabb történet! :)))
    És különbenis....Mekk forevör,jeee! ;))))

    VálaszTörlés
  2. És ezt már Mekk Elek is tudta!!!

    VálaszTörlés