2010/07/13

Gyereknevelés

Többen kérdezték, hogy milyen a gyereknevelés NYban?

Sok minden nem tetszik itt, de a gyereknevelésre azt hiszem nagyon jó lehetőségek vannak. Persze fontos hangsúlyozni ismét, hogy NY iszonyat nagy, így amit írok valójában csak Queens-re igaz, illetve ezen belül inkább csak a Forest Hills-re. Először is kb. 1 km-re vagyunk Flushing Meadows-tól, ez az a rész, ahol a US Open teniszversenyt rendezik. Nagyon szép környezet, parkos, egy modern sportközponttal, ahol a korcsolyázástól a teniszezésen keresztül az úszásig mindenre van lehetőség. Általában is igaz, hogy a "teremsportokra" jó lehetőségek vannak NY-ban, illetve gondolom az egész USA-ban. De ugye a kis csaj egyelőre oviba jár. Nos minden második utcában van egy óvoda, lehet válogatni. Az ilyen korú gyerekeknél azt hiszem előírás, minden esetre vagy 4 gyerekre jut egy óvónéni, ennek megfelelően persze meglehetősen borsos ára van az ovinak. Heti 5 alkalom teljes napra olyan 1500/gyerek/hó. Ebben azért van rengeteg képzés, tánctanár jár hozzájuk, van tornatermi foglalkozás, és persze a szokásos éneklés stb. (Mondjuk elég vicces, mert a gyerek egy zsidó oviba jár, ennek megfelelően tanulják a zsidó ünnepeket, dalokat. A csoportba járnak még ázsiai, afrikai, indiai és hottentotta gyerekek. El tudom képzelni milyen lehet mondjuk japánéknál, amikor egy gyerkőc rákezd, hogy "Sabbath, Shalom..." :-)) Ha majd eléri az iskolás kort, akkor is rengeteg hely között lehet választani, mert általánosból is sokat láttam. Ezekhez az iskolákhoz természetesen tartozik sportpálya (kosár, tenisz, foci (soccer)). Nyelvtanulásra leginkább a spanyol a nyerő, mert NY gyakorlatilag 2 nyelvű, rengeteg spanyol ajkú él itt és nem nagyon tanulnak meg angolul, ezért mindenütt két nyelven írnak ki mindent. Ebből persze adódik, hogy a spanyol oktatás elég magas szinten van.
Az ovin, iskolán kívül fontos természetesen a játszótér. Na ebből is rengeteg található, általában jól felszereltek, rendesen karbantartottak. Nyáron, amikor nagyon meleg van, folyik a víz egy biztonságosan kialakított szökőkútból, tudnak pancsolni a gyerekek. Ami mondjuk hiányzik, az a homokozó, ez valami oknál fogva nem létezik a játszótereken. Sajnos a gyerekek nem veszik figyelembe a felnőtt bácsik tervezési elveit és továbbra is szeretnek homokozni, de miután nincs, ezért a fák körül a földet kapirgálják... Esténként gyűlik is a mosás.
A parkokról majd egy külön írást szeretnék összehozni, de fontos megjegyezni, hogy itt tényleg van olyan, hogy park-kultúra. Bár Dani rámutatott, hogy Pesten a Margitsziget valami hasonló funkcióval bír, ez itt egy kicsit más. Miután a városból kijutni nem egyszerű feladat, ezért ha valaki mozogni, kikapcsolódni akar, akkor valamely közeli parkot választja. Én pl.: a Forest Parkba járok bicajozni, na nem egy nagy tér, de közel van és még ha rövid is a pálya, csendes, a levegő tiszta, és viszonylag kevesen vannak. Apropó levegő. NY-nak nem csak a méreteihez képest, de úgy összességében is jó a levegője. Itt eddig nem éreztem, hogy nagy szmog lenne, még akkor sem, amikor áll a levegő.
Összességében szerintem jól lehet gyereket nevelni. Persze az is igaz, amit egy indiai kolléga mondott egyszer Budapestről: "Nagy, koszos város." Ami azért baj, mert ha egy gyerek tizenéves korba lép és netán valami "outdoor" sporttal szeretnek foglalkozni (síkvízi kajak, kenu, monti, bicaj stb.) arra nem igazán van lehetőség.
Röviden ennyi, a parkokról megy egyebekről később írok.

Frissítés: a zajról megfeledkeztem. Elég fontos tényező, hihetetlen zaj van. Megy minden lakásban a légkondi, és ha kinyitod az ablakot, akkor zümmög az egész utca. Még füldugóval is hallani. Azt hiszem az amerikaiak hallása egy kicsit rosszabb lehet, mint nálunk. Természetesen a módosabb környékeken nyilván csendesebb, akinek saját háza van, kisebb forgalmú út mellett lakik stb.

Frissítés 2: ma bicajozás közben észrevettem, hogy a Meadows tónál lévő konténer nem más, mint egy csónakház! Szóval árnyalódik a kép, mert evezésre is van lehetőség. Gondolkodom is rajta, hogy idővel kéne venni egy kajakot, és délutánonként lejárni evezni egyet...

1 megjegyzés:

  1. na nyálazd meg amerikádat! mit össze szarozik itt velem ez a rendszer!
    szóval: csilla rendben, még én is emlékszem, hogy meséltél róla. ő hogy került ny-ba, honnét a pici lány, aztán miért tologatta megint a vízitelep mellett?

    VálaszTörlés