2010/07/27

A mértékegységekről

Ha valami Amerikában idegesítő, az a mértékegységek...

Rendben van, nem használják az elég jól kitalált metrikus rendszert, ezzel nem lenne gond, de az itteni mértékegységek teljesen légből kapottak! Semmi közük egymáshoz, az átváltás nehézkes, de elvannak vele, és működik. Ja és a legviccesebb, hogy természetesen az egész alapja a metrikus rendszer, mert az nagyon pontosan, tudományosan van definiálva, így csak annyi dolguk van, hogy 1 mérföld ennyi meg ennyi méter...

Lássuk. Ha már szóba került a mérföld, akkor nézzük a hossz mértékeket. Az az elv, hogy különböző igényekhez különböző mértékegységet használnak. Így az amerikai fociban yard a mértékegység. Ezzel nem is lenne gond, hiszen ez majdnem egy méter (1 yard = 0.9144 m), de egy yard az 3 feet, vagyis 36 inch. Mert van ám nekik másik méter-szerű mértékük, a feet. Amit, ha osztani akarsz, akkor a collt, vagyis az inchet lehet használni, de ebből 12 kell egy lábhoz... Klasz mi? Természetesen az inchet sem 10-es számrendszerrel osztják, hanem felezik. Imádom, amikor a fúrószárak mérete 15/64" és 3/16". Na most melyik a nagyobb?? Na nem baj, jó lesz ez. Az utakon a közlekedési táblák megadják, hogy a következő elágazás 300 lábra van. Na jó, akkor számítsuk át a lábat mérföldre. Normál esetben 1000 láb lenne egy mérföld, esetleg, ha valami informatikus találta ki, akkor 1024, de nem! 5280 láb tesz ki pont egy mérföldet. Ezt is jól össze lehet hasonlítani... Szerencsére következetesek, néha lábban, néha negyed mérföldekben adják meg a távolságot... Yardra átszámítás meg a hármas szorzó miatt igazán egyszerű, 1760.

Következő kedvencem a hőmérséklet. Ugyebár Farenheit. Szerencsére a hosszmértékekkel ellentétben ezt gyakorlatilag csak az USAban használják, és egy nagyon pontos mértékegység, mert Farenheit az emberi test hőmérsékletét vette alapul, de vagy beteg volt, vagy valami hasonló, mert kicsit pontatlanra sikerült a skála. Ezt korrigálandó később pontosították, hogy a víz fagyáspontja (32 fok F. Na most, hogy miért pont 32...) és forráspontja (212 F) között pontosan 180 fok legyen. Röhögő görcsöt kaptam, amikor először mondta Csilla, hogy 100 fok lesz. Persze, Pesten szokott lenni 200 is. Aztán persze kevésbé röhögtem, amikor átszámoltam, hogy az majdnem 38 fok rendes mértékegységben... Az átszámítást meg felejtsük el, ez nekem még gép előtt is nehezen megy:
[°C] = ([°F] - 32) · 5/9
[°F] = [°C] · 9/5 + 32

OK, a nehezén túl vagyunk, a többi már nem olyan fontos. Bár a nagy liblingem a "cup". Nem, nem bicajversenyről van szó, ez egy űrmérték, amit leginkább a konyhában használnak. Igen vaze, külön mértékegységük van a konyhához! Amúgy az átszámítás itt is egyszerű, mert 1 cup az 240 ml. Vagy nem. Mert van nekünk is itthon egy 1 cuposunk, de azon a felirat 237 ml. Jójó, a reggeli kakaónál nem sok jelentősége van, ha 237 ml helyett 240-nyi tejet adsz a kakaóporhoz, de ha felnézel a vonatkozó Wikipédia oldalra, akkor látszik, hogy kismillió féle cup létezik. Ez amúgy igaz a többi, értsd MINDEN szerencsétlen mértékegységre. Igen, a yardra is vonatkozik, abból is van vagy 8 féle. Az sem véletlen, hogy az említett oldal nincs igazán sok nyelvre fordítva... Viszont legalább nincs gond, ha ennél kisebb mértékre van szükség. Ott van ugyanis a teaspoon, vagyis a teáskanál. Ne röhögj, ez az USAban létező mértékegység, simán megadnak benne értékeket, állítólag a gyógyszerészetben is használják. Ez legalább pontos: 1 tsp = 4.92892159375 ml.

Na itt jönne a képbe a cubic inch (köbincs...), de ezt inkább kihagyom. Helyette tárgyaljuk a nagyszerű "fl oz"-t. Ez a fluid ounce rövidítése, és totál értelmetlen egy mérték, de ezen már nem csodálkozunk. Egy "fl oz" 30 ml, szóval legalább ez egy stampedli körül van. Ezt viszont használják tömeg mértéknek is, mert ugye ha térfogat mérésére vizet használsz... Illetve mégsem használják, a tömegre a sima "oz" dukál. Viszont az "fl oz"-ból származtatják, és legalább az "fl oz"-re néha simán "oz"-ként hivatkoznak. Egyszerű.

A nagyobb méretekhez külön mértékegység jár a térfogatnál is, ez pedig jó barátunk a gallon. Nagyjából 4 liter, de a részletesen nem tárgyalt köbinch-et könnyű átszámítani, mert 231 tesz ki pont egy gallont. De, hogy ne legyen semmi gond, ezért 3 használatban levő definíció létezik. Az egyik a sima amcsi, ami 3,78 liter, aztán a "száraz" gallon, ez 4,4 liter, és az angoloknak az imperiális, ami 4,5 liter. OK, itt az USAban nyilván csak az egyiket használják. Vagy a simát, vagy a szárazat... A sort még lehetne folytatni, ha érdekel itt van egy jó cikk, a táblázatok magukért beszélnek. Még szerencse, hogy a kézi kütyümre találtam egy átszámító programot, csak elég idétlen, amikor valaki mond valamit, hogy mondjuk 72" (coll/inch) hosszú egy zuhany cső, akkor előkapom a gépet és számolgatok...

Ami még fura dolgokat produkál, az a közlekedés, de erről egy másik bejegyzésben írok...

5 megjegyzés:

 1. Ragyogo cikk, koszi a sok info osszegyujteset, tenyleg agyrem, foleg a Fahrenheit, attol meg a britek is kinyulnak. De egyet megvedenek, az a cup rendszer. Ugyanis minden boltban lehet kapni cup meroedeny-keszletet, ez 4db egymasba teheto, kis helyen elfero cup, a legnagyobb 1 cup (250ml), majd 1/2, 1/3, 1/4, a tenyeremben elfer az egesz. Veszel egy amcsi receptet, ami azt mondja: kell egy cup ebbol, fel cup abbol. Es nem kell az europai meroedenyen nezegetni, hogy jajj most cukorbol kell 250g, most meg lisztbol, az masik skala. Nem, siman mersz a lisztbol 1 cuppal es csok. Ez kiraly. Nem tudomanyos, de marha praktikus.

  VálaszTörlés
 2. Jójó, ebben igazad van, csak ez nem a mértékegységet, hanem a receptírókat dicséri! :-)

  VálaszTörlés
 3. továbbá az idiótává döngölt amerikai démosz agyatlanságát táplálja.

  VálaszTörlés
 4. Érdekes ez a collos számitás ,az istennek sem tudom megtanulni.....lehet Amerikaiul gondolkodi és össze jön?....a faszom ki van vele...

  Norbert

  VálaszTörlés
 5. Norbi, mit nem értesz az inch-eken?

  VálaszTörlés