2012/01/18

Első nap a cégnél

Nyilván egy nap munka után nem lehet semmit sem mondani egy cégről, de azért, hogy irigykedjetek: a főnök megmutatta a konyhát, kávé, tea, majd a hűtőnél azt mondta: itt találsz üdítőt, és alul van pár üveg sör, amit 5 után lehet fogyasztani! 
Ezen kívül semmi különös, hozzám vágtak egy laptopot, egy tonna papírt, és kicsit ismerkedtem a rendszerekkel. Az utazás meglehetősen jó, sima metró, egy átszállás a PATH metróra és séta a Hudson partján.

Van egy dolog, ami kicsit izé. Otthon állandóan azt hallgattam, hogy nekünk milyen jó dolgunk van, és nem vagyunk felnőttek, mert az állambácsi intéz mindent helyettünk, és a magyarok bénák, mert nem tudnak öngondoskodni és el sem tudjuk képzelni, hogy az orvosi ellátás milyen sokba kerül. Hát el tudom. És elég sokat fizettem is, ha elfogadható szolgáltatást akartam kapni. Ez csak arról jutott eszembe, hogy itt a juttatási csomag része a betegbiztosítás. Amcsiban lényegében 4 lehetőséged van:

- nincs biztosításod. Csak abban az esetben elfogadható állapot, ha egyedülálló és fiatal vagy, de így is elég rizikós, mert ha gáz van, inged-gatyád rámegy az orvosi költségekre
- saját magad fizetsz valami biztosítást. Úgy 1500 dollár körül van havonta egy 3 tagú családnak
- PPO biztosításod van. Az előbb említett havidíj kb 10%-t kell fizetni és van úgynevezett co-payment, ez lényegében a "vizitdíjnak" felel meg. A szolgáltatástól függően változik, pl: ha megelőző beavatkozásról van szó, mondjuk fogtisztítás, akkor ingyen, egyébként 10-25% fizetés.
- EPO ez mindent fedez, de ebben az esetben a biztosítónak van egy szerződése valamilyen orvosi hálózattal, vagy céggel, és csak ennek a szolgáltatásait lehet igénybe venni. 

Nyilvánvalóan amíg Jannak dolgoztam, az első eset állt fent (Csillának van biztosítása). A másodikat szerencsére nem kellett megtapasztalnunk, most pedig választanom kell, hogy az utóbbi kettőből melyik legyen? Azért látható, hogy igaz nem az állambácsi, de normális esetben valaki azért mégiscsak "gondoskodik" a dolgozóról, és hát akárhogy nézem, otthon is fizetsz biztosítást, csak hát ez az a dolog, amit egyelőre nem igazán reformált meg senki. Ne kérdezd, hogy mi lenne jó otthon...

2 megjegyzés:

  1. Sor a hutoben!!! Valami nemet ceg ? :) Eddig jonak tunik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csabi, tősgyökeres Amerikai! De magán cég, nincs a tőzsdén.

      Törlés